HA4GBJ honlapja

9-sávos, hagyományos felépítésű elektroncsöves TCVR

Mint a bemutatkozásomban említettem, elsősorban konstruktőr rádióamatőr vagyok. Első találkozásom a detektoros rádióval történt, mint legtöbbünknek. Édesapám segítségével 1959-ben építettem első detektoros rádiómat, krumpliból. Na, ha mindenki kiröhögte magát, elmondom, hogy apám hazahozott az MHS-ből egy 4000 Ω-os fejhallgatót, és a villásdugójánál fogva beleszúrta egy krumpliba. Majd egy-egy banándugóra bányász robbantózsinórt (nejlondrótot) kötött, a rövidebbiket a falikút vízcsapjához kötötte, a másikat kihúzta a gesztenyefához. A drótokra kötött banándugókat is beledöfte a krumpliba. Persze, hiába füleltem, nem szólt semmi. Csalódott voltam, de apám azt mondta, hogy türelem! Másnap hajnalban kiosontam a konyhába és feltettem a fejhallgatót. Legnagyobb meglepetésemre szólt, ráadásul nem is egy rádióállomás - de közülük leghangosabban a Kossuth rádió.

Diáktársaim kiröhögtek az iskolában, még némelyik tanárom is. Csúfoltak hosszú ideig, csak mikor ők is meghallották, hogy szól, akkor ámultak el. Persze, később értettem meg csak a fizikai lényeget, hogy a krumpliba dugott sárgaréz érintkezőkön a krumpli nedve rézoxid (kuprox) réteget hozott létre, amely mint detektor működött és hallható hangfrekvenciás jelet produkált a fejhallgató részére. Ezt az élményt azóta sem felejtettem el, ráadásul alapvetően meghatározta a rádiós érdeklődésemet, mindmáig.

Aztán egyik szerkentyű követte a másikat... Persze, nem volt diadalmenet, eleinte több volt a kudarc, mint a siker. Sokaknak ilyenkor örökre elment a kedve a rádiózástól. De lassan egyre több szerkezet készült el, elsősorban elektroncsövekkel, mert azt a kort alapjában az elektroncsövek alkalmazása jellemezte. A félvezetőkkel csak évek múltán volt lehetőségem foglalkozni.

Az elektroncsöves rádiók a közben nyilvánvalóvá váló sok hátrányuk mellett azonban mindmáig megőrizték szép hangjukat, egyszerű kapcsolástechnikájukat, "emberszabású" technológiai kialakításukat - érdemes velük foglalkozni.

A szerkezet rádiótechnikai része, amely a vételt és az adást végzi - teljesen elektroncsöves felépítésű. A készülék alapja egy FT-250 készülékből kiszedett NYÁK, amely alaposan hiányosan került hozzám. Leszedtem róla az összes kábelmaradékot, pótoltam a hiányzó alkatrészeket, így a 9MHz-es KVG-filtert is én tettem bele. Természetesen, az eredeti BFO kristályok sem voltak benne és a csövek sem. Mindjárt "kiirtottam" a 7360-al felépített balanszmodulátort, és egy EF80-as csőre megtervezett, diódás balanszmodulátor került bele, amelynek a kapcsolását a Drake TR-4c kapcsolását megközelítően adoptáltam. Mivel sok cső nem az eredeti típus, a fűtőkört is teljesen át kellett tervezni - az adó-vevő áramkörök csöveihez kombinálva. A felépítés követi a konvencionális elektroncsöves megoldásokat, így egy közös "tepsiben" vannak elhelyezve az adó és vevőcsövek, a yaxley kapcsolósor. A konstrukció érdekessége, hogy nem két hangolt kör működik adáskor és vételkor, hanem vételkor még egy passzív kör van beépítve, amelyek tekercsei külön-külön antenna csatoló tekercseket is tartalmaznak és a csatolás mértékét a két közösített forgókondenzátor "szekrény" között - egy, az előlapra kivezetett külön forgókondenzátorral lehet szabályozni. Ezt a megoldást a korabeli katonai vevők alkalmazták - jó minőségű szelektivitást és oldalsáv csillapítást eredményezve.

A berendezés elektroncsövei főleg szovjet elektroncsövekre épül, mert ezek minősége és üzemóra tartalma jobb, mint a kommersz gyártmányoké. Azon túlmenően meg ezek hevernek többségben a "raktárom" polcain.

Ahogy az időm engedi, úgy elkezdem a szerkezet végszerelését és "élesztését". Persze, most a legelső feladat a hozzá való tápegység előállítása.

A dologhoz tartozik az, hogy azért a berendezés nem lesz teljesen elektroncsöves. A heterodin oszcillátorok és sávszűrők meg lettek takarítva azzal, hogy DDS-VFO került beépítésre, a HA7SG Gábor konstrukciója, amely sokkal jobb minőségű sok közkézen forgó kínai eredetű szintézernél - már ami a spektrumtisztaságot illeti. A keverési mód csak felső keverés, így az oldalsávok váltását kézzel kell megoldani, de ez bakfitty... A segédáramkörök, így a VOX-ANTIVOX-DELAY is félvezetősek, mert az elektroncsöves automatikák idővel bizonytalanul kezdenek működni és macerás a javítgatásuk.

A készülék részletrajzai a "Dokumentációk" menüpontban lesznek folyamatosan láthatók.