HA4GBJ honlapja

Egy fiatal korombeli hobbim utózengései

Fiatal koromban, a középiskolában és még utána néhány évig gyakorló rock zenész voltam, mivel a középiskola előtt hegedülni is tanultam, később a technikum (és az MHSz) mellett a Veszprémi Zeneiskolába is eljárogattam. Gitározni magam tanultam meg, a hegedű és a zenei ismeretek alapján. A zene szeretete továbbra is megmaradt, de az aktív zenélést a sok káros mellékhatás, valamint az életpályám módosulása miatt - abbahagytam. A zenészek is korán halnak, mint a mosónők... Mindenesetre, akkor még kellett tudni zenélni, élőben, lámpalázban, közönség előtt - nem pedig "idegen tollakkal ékeskedni", mint a disc jockey-k.

Az elektroakusztika, az erősítők készítése és javítása azonban még ma is kísért, volt zenésztársaim, de inkább már azok gyermekei előszedték apáik, nagyapáik elektroncsöves szerkentyűit és hozzám hozzák javítani, átalakítani. Ritkán még hangszórókat is javítanom kell...

Annak idején egykori együtteseim, ahol játszottam, meglehetősen korszerű felszerelésekkel keltettük a "lármát", főleg bálokban. "Hangmérnököt" nem tartottunk, a zenélés mellett én voltam a "szerelő" is - egyszemélyben. Később a szerep megoszlott akkori basszusgitárosunk - a később HA4DI hívójellel "elhíresült" barátom, Schmidt Ferenc, (†) "Furesz" - és köztem.

A zene és a rádióamatőrködés úgy látszik, sokaknál rokon értelmű hobbik. Meg kell említenem Dr. Lenner Miklós, HA4FQ barátomat, egykori rádióamatőr tanítványomat, aki nem csak a fizikai tudományokban, hanem a zenében is "túltett" a mesterén. Remekül játszik mindenféle billentyűs hangszeren, nem csak könnyűzenét, hanem klasszikusokat is.

Fiam, aki sem korábban, sem később nem nagyon "vette" komolyan zenész múltamat, de később, amikor már érdekelte a zene, egy kicsit árnyalta az "ellenszenvét" - főleg, amikor látta, hogy 60 éves rockzenészek is sokszor koncerteznek a tévében... Mindaddig csak olyan "zenéket" hallgatott, hogy a falra másztam tőlük...  Elmagyaráztam neki: Drága fiacskám, amikor a Sumbawa őserdejében egy kábítószertől elhülyült törzsi varázsló mindkét kezét a seggébe dugja, akkor is különb zenéket tud előadni, mint amiket te itt hallgatsz. Ez nem zene, hanem ZAJ! Elmagyaráztam neki a zenei hangok lényegét, a kromatikus hangsort, az akkordok tulajdonságait és a zenei ütemek fogalmát - és a zaj fogalmát.

Néhány hét múlva egyszer jöttem haza a munkából - rengett a ház...a gyermek javában döngette az általam készített elektroakusztikai centrumot, "surround" üzemmódban, és majd' elájultam, hogy egy Beatles-nótát hallgatott...nocsak, nocsak...

De már a rádióamatőrködés nem érdekelte, mert az "olyan őskori izé"... 

Ezt a számot játszottuk együttesemmel utoljára, amikor abba kellett hagynom a zenélést (persze, nem ennyire jól, de azért megközelítőleg, HI):

https://www.youtube.com/watch?v=h0ffIJ7ZO4U

Tényleg, mindig a legjobb a csúcson abbahagyni...kivéve a rádióamatőrködést, persze...